
Jij bent bijzonder zoals je bent | Verlegenheid
Sommige jongens en meisjes zijn heel erg verlegen. Ze zijn zo verlegen dat ze geen nieuwe vrienden durven te maken, bijvoorbeeld als ze weer naar school gaan. Kinderen willen zo graag bij een groep horen. Ze willen zo graag springen, rennen en allerlei spelletjes spelen met de andere kinderen! Maar ze durven niet. Hoe komt het dat kinderen last hebben van verlegenheid? Wat kan je eraan doen als kind en ouders?
Hoe reageert een verlegen kind?
Als een kind verlegen is, zal het niet meteen enthousiast en spontaan reageren als het bijvoorbeeld in een nieuw groepje op school komt. Je kind kijkt eerst de kat uit de boom, wacht eerst af hoe anderen reageren en neemt eerst de situatie goed tot zich op. Sommige verlegen kinderen denken dat ze alles wat ze zeggen niet goed is. Voor hen lijkt het net alsof andere kinderen leuker, slimmer of knapper zijn. Soms zie je verschillende karaktertrekken bij kinderen. De één praat veel en is druk en de ander is teruggetrokken en stil.
Maar eigenlijk is het niet zo belangrijk of je iets goed of verkeerd doet. Wat belangrijk is dat wij allemaal persoonlijke kenmerken hebben die ons zo speciaal en uniek maakt. Ook al zijn er enkele dingen die je niet zo goed kunt. Niet iedereen is perfect en sommige kinderen nemen daar gewoon de tijd ervoor.
Hoe komt het dat kinderen last hebben van verlegenheid?
Kinderen tussen de leeftijd van 1 en 4 jaar oud, beginnen zich meer bewust te worden van zichzelf en de wereld om zich heen. Naarmate je kind ouder wordt ontwikkeld het zelfbewustzijn. Daardoor begint je kind steeds meer te realiseren hoe hij of zij gedraagt tot andere mensen. Je kind kan zich ineens klein voelen of het idee hebben dat volwassenen over hem oordelen. Dit kan leiden tot onzekerheid en dus een verlegen peuter. Normaal gesproken is dit een fase, die vanzelf weer overgaat

Het kan ook voorkomen dat als het bij vreemde mensen is dat het een beetje angstig kan worden. Want je kind kent deze personen namelijk niet. Daarom is het goed om samen te bespreken dat het oké is, zodat je kind vertrouwen krijg in deze personen en zichzelf mag en kan zijn.
Wanneer je kind vaker in contact komt met andere mensen wie het nog niet kent, groeit zijn ontwikkeling en dan kan zijn verlegenheid hierdoor verminderen. Het is ook een grote stap om in deze wereld binnen te stappen met zoveel veranderingen.
Wanneer is het tijd om actie te ondernemen?
Als je kind verlegen is, hoeft dit dus zeker niet op een probleem te duiden. Wel zijn er een aantal dingen waar je alert op kan zijn zoals:
- Je kind voelt zich verdrietig of voelt zich buitengesloten.
- Vermijdt sociale situaties zoals schoolfeestjes, verjaardagen.
- Of het thuis wel spraakzaam en actief is.
- Je kind trekt zich vaker terug in zijn of haar kamer.
- Durft niet naar de onbekende mensen te kijken.
- Praat niet en houdt zich stil in een sociale situaties.
- Kijk naar andere kinderen maar, speelt niet met ze mee.
Soms kan deze verlegenheid ook doorgaan naar de volwassenheid. Het is van belang om te proberen zo vroeg mogelijk erbij te zijn bij je kind zijn ontwikkeling.
” Als ik verlegen ben dan denk ik aan een mooie grote luchtballon en dan tel ik van één tot tien
en dan gaat het over.”

Wat kun je zelf als ouder betekenen voor je kind?
- Aandacht en tijd nemen voor je kind. Laat het merken dat je begrijpt wat je kind doormaakt.
- Laat je kind de tijd nemen om het van een afstand te kijken in een situatie. Kinderen die verlegen zijn vinden het vaak prettig om eerst de situatie te observeren.
- Accepteer dat je kind verlegen mag zijn. Hierdoor kan je kind er makkelijker mee omgaan.
- Vergroot het zelfvertrouwen van je kind door aan te moedigen in de dingen waar het goed in is, zoals piano spelen, sport, enzovoort.
- Om kinderen te leren met anderen om te gaan, is het belangrijk om ze met mensen van alle leeftijden in contact te brengen.
- Je kan je kind ontspanningstechnieken aanleren om zijn angst te verminderen. Thuis kan je oefeningen doen om sociaal gedrag aan te leren in de vorm van een spel enzovoorts.
- Het is belangrijk om je kind niet als verlegen te bestempelen. Door je overmatig zorgen te maken of je kind te beschermen, maak je de situatie alleen erger.
- Je kan altijd deskundige hulp inschakelen om jouw kind te helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en steviger in zijn schoenen te staan.
Het gezin is de belangrijkste steunpilaar waarop het kind tijdens zijn jeugd ontwikkelt. Alles wat er in huis gebeurt is van invloed op de latere ontwikkeling van zijn karakter en zijn kwaliteiten. Een omgeving die bevorderlijk is voor het overwinnen van verlegenheid is er één waarin je het kind veiligheid, emotionele stabiliteit en rust ervaart.
Het is essentieel om aandacht te besteden aan de emoties om je kind te begrijpen en te helpen. Goede contact tot elkaar is belangrijk om het gevoel van eigenwaarde te versterken van je kind. Je kind heeft ouders nodig die klaar staan en waar hij op kan vertrouwen. Creëer een comfortabele omgeving waarin je kind zijn sociale vaardigheden op een natuurlijke manier kan ontwikkelen.
Als je iemand kent die verlegen is, probeer die persoon dan te helpen zodat die persoon zich minder verlegen voelt. Bedenk hoe het voor jou voelt als je je verlegen bent. Je kunt ze zelfs proberen te vertellen over een moment dat je je verlegen voelde. Het kan hen helpen te begrijpen dat iedereen zich soms zo voelt en dat je niet de enige bent.
Weet jij nog goede tips?