Elke dag maken we verschillende keuzes

Op vier november steek ik samen met mijn man om zes uur in de avond, de dia’s van klei gemaakt (met een lontje van watten en geklaarde boter, ghī) in huis aan. Ik word weer iedere keer gelukkig en blij van als ik alle dia’s zie branden.

Dīvālī (hier kun je meer informatie vinden) is een belangrijk feest in het Hindoeïsme. Het woord is afgeleid van het Sanskriet woord “Dipavali”, dat een rij lichtjes betekent. Tijdens het feest worden in en buiten rondom het huis lichtjes aangestoken. Dīvālī, is ook bekend als lichtjesfeest en kent verschillende betekenissen. Deze dag werd uitgeroepen als symbolische dag om al wat slecht en verderfelijk is te bestrijden.

De kern van dit Hindoestaanse feest is om te bezinnen. We moeten inzien dat het goede het altijd wint van het kwade. Een dia geeft verlichting en verlichting kunnen we in ons leven krijgen door middel van de juiste kennis. Met andere woorden, door een dia te branden krijgen we inspiratie om kennis te vergaren en ons innerlijke te verlichten.

Hoe gaat dat in de praktijk? Dīvālī is een gezellig familiefeest. Er worden lekker gerechten (vegetarisch) en zoetigheden klaargemaakt en cadeautjes aan elkaar gegeven. Aandacht en bewustwording met elkaar als gezin wordt op deze dag heel bijzonder.

Mensen over de hele wereld bereiden zich voor op Dīvālī door hun huizen schoon te maken, kopen van mooie kleding en sieraden en zorgen voor versiering in huis. Dit is de uiterlijke reinheid.

Voor de innerlijke reinheid wordt er gebeden voor een goede gezondheid tot ver in de ouderdom. ‘Doen we het goed in het leven, hoe kunnen we het beter doen, zijn er zaken die ik misschien anders moet aanpakken?’ Waarom hebben we ruzie met iemand of is het misschien beter de onenigheden te bespreken en bij te leggen? Waar sta je nu in het leven? Wat wil je eventueel nog bereiken in dit leven? Heb je met de keuzes die je gemaakt hebt je levensdoelen bereikt?

Het moment voor bezinning 

Tijdens de bezinning wordt gebeden voor de innerlijke reinheid en hoe kunnen we deze kunnen bereiken. De dia van klei gemaakt, zal zeker een paar uren branden en daarna uitgaan, maar het licht dat je brandt in je innerlijk zal je hele levensweg verlichten. De innerlijke rust kunnen we bereiken door de keuzes die we maken in het leven. Door middel van keuzes die ik heb gemaakt ben ik geworden wat ik nu ben. Welke keuzes zou ik nu moeten maken om mijn toekomst te verbeteren?

In ons leven maken we iedere dag weer keuzes ( Klik hier voor meer informatie). We maken maar liefst gemiddeld zo’n 35.000 keuzes bewust en onbewust per dag volgens onderzoekers. Logisch nadenken en emoties spelen een rol in het nemen van een beslissingen want keuzes bepalen je toekomst.

Als je kind nog een peuter is dan wil het rond de leeftijd van twee jaar alles zelf doen. Het maakt dan al keuzes op zijn eigen manier. Dat is een zeer belangrijk moment in de ontwikkeling. Deze zelfstandigheid is een manier waarop hij of zij duidelijk wil maken ook een volwaardig persoon te zijn.

In onze veranderde wereld is er heel veel informatie en keuzemogelijkheden.  Kinderen kunnen dit alleen leren als ze de vrijheid krijgen om hun eigen keuzes te maken. Door al op jonge leeftijd te leren omgaan met eigen keuzes en de gevolgen daarvan, leren kinderen dat ze invloed hebben op hun leven.

Je kind twijfelt om keuzes te maken! 

Als je kind twijfelt met het maken van een keuze dan kan angst voor het onbekende in de weg zitten. In het leven gaat het niet alleen maar over dingen wat wél lukt, maar ook wat er niet lukt. Er bestaan geen goede of slechte keuze.  Als je zelf als ouder of kind niet staat waar je wilt staan, komt dat soms door een opeenstapeling van allerlei onbewuste keuzes. Dat je misschien ooit een bepaalde weg genomen hebt, niet wetende wat de gevolgen zouden zijn of dat je onbewust een keuze gemaakt hebt waar je niet blij van werd, kun je niet meer terugdraaien.  Maar je krijgt er wel inzicht van over hoe het misschien eventueel anders kan. Het is belangrijk om niet naar anderen mensen te kijken wat zij bereikt hebben. Bijzondere mensen zijn ook klein begonnen en hebben keuzes gemaakt.  Kijk liever naar wat je goed doet en wat je beter zou kunnen doen, zonder welk oordeel dan ook!

Wat is de redenen dat je kind moeite heeft met keuzes maken?

Het ene kind weet precies wat hij of zij wil en het ander kind twijfelt nog heel erg. Jonge kinderen reageren vaak vanuit hun gevoel: ‘ík wil…’. Naarmate je kind ouder wordt, kan zijn beweegreden overheersen wat kiezen complexer maakt. Het heeft met verschillende oorzaken te maken:

  • Je kind is meegaand en wilt alle leden van het gezin tevredenstellen.
  • Je kind kan angstig zijn voor nieuwe dingen uit te proberen.
  • Je kind wil alles zo goed mogelijk doen en is bang om verkeerde keuzes te maken
  • Je kind heeft niet het overzicht wat de gevolgen zijn van zijn keuze. Het heeft niet veel informatie, het weet niet wat de consequenties zijn over een lange periode.
  • Je kind heeft een negatieve ervaring meegemaakt die lijkt op dit keuzemoment.
  • Als je kind iets kiest, speelt er ook onzekerheid en iets te verliezen een rol. Je weet niet hoe het in de toekomst zal uitpakken.

Waarvoor is leren kiezen belangrijk voor kinderen?

Elke dag heb je te maken met keuzes. Door al op jonge leeftijd te leren omgaan met eigen keuzes en de gevolgen daarvan, leren kinderen dat ze invloed hebben op hun leven. En dat draagt weer bij aan de vastigheid en controle op je leven. Het is dus belangrijk om goed aandacht aan je kinderen te geven en dat ze voldoende mogelijkheden krijgen om zelf bewust te kiezen.

Tips voor je kinderen om keuzes te leren kiezen.

Als je kind moeite heeft met kiezen, kun je de volgende tips gebruiken:

  • Kom erachter waarom het moeilijk is om een keuze te maken. Stel vragen ‘wat gebeurt er als je …kiest? ‘Waar twijfel je over, wat is het ergste wat er kan gebeuren?’
  • Kijk of je kind genoeg informatie en overzicht heeft om te kunnen kiezen en geeft als ouder uitleg hierover.
  • Soms helpt het om de keuzes alvast op te noemen, aan te geven dat je kind erover mag na denken en de keuzes te benoemen wanneer je erop terugkomt.
  • Gun je kind de tijd en zet samen de voor- en nadelen op een rijtje. Zeker als het gaat om grotere keuzes, zoals op welke sport je gaat en welke middelbare school je kiest.
  • Help je kind vanuit zichzelf te kiezen: vragen stellen bijvoorbeeld over “Wat wil je zelf?’ Wat vind jij het leukst?’ Als je met niemand rekening hoefde te houden, wat zou je dan doen?’
  • Geef je kind regelmatig complimenten en positief feedback als het kiest. Er zijn momenten dat je kind precies weet wat het wilt. Zoals (welk broodbeleg kiezen, welke spelletjes het wilt spelen, voorkeur voor kleding). Door middel van feedback leer je het patroon van keuzestress te doorbreken.

Voor meer dingen in het leven geldt, dat een verandering begint met één enkele keuze. Je kunt niet je hele leven veranderen binnen één dag, Welke keuze kun je vandaag maken om een stapje dichter bij je doel te komen? Denk in mogelijkheden en kansen. Je kunt wel met één stap je koers van je leven bepalen die je zo graag wil zien. Maak vandaag bewust je keuzes waar je goed bij voelt. Eigenlijk heb je elk moment de mogelijkheid om je leven van richting te veranderen.

Bron: https://www.wrr.nl/publicaties/publicaties/2010/02/07/hoe-mensen-keuzes-maken
https://www.youtube.com/watch?v=F5a0GqgIx1U