De prepuberteit begint bij ieder kind op verschillende leeftijden. Gemiddeld zijn de jongens ongeveer elf jaar oud. Bij meisjes begint het vaak al wat eerder, als ze tien en een half jaar oud zijn, veel verschil is er niet. Voor de meeste kinderen begint de prepuberteit ergens tussen de leeftijd van negen en twaalf jaar.

 

Lichamelijke veranderingen in de prepuberteit.

Er gebeurt van alles in het lichaam van je kind in de prepuberteit, helaas zie je dat niet van buitenaf. Het gaat vooral om hormonale veranderingen en ontwikkelingen die plaatsvinden in de hersenen. Er zijn echter ook een aantal veranderingen die je aan de buitenkant opmerkt zoals:

    • Het ontwikkelen van een diepere stem (de baard in de keel) en het krijgen van meer spiermassa bij jongens.

    • De eerste haargroei onder de oksels en de ontwikkeling van borsten bij meisjes. Ook kan het zijn dat uw dochter haar eerste menstruatie heeft.

                                                  
                                                    Sommige kinderen groeien heel snel tijdens de puberteit!

 

Hoe ga je om met het veranderende gedrag?

Opvoeden is een manier vinden waar iedereen tevreden mee is, eigenlijk een soort balans hierin vinden. De ene aanpak werkt, de andere weer niet. En wat voorheen wel goed werkte, kan in de prepuberteit plotseling niet meer goed werken. Het gedrag van je kind is in deze periode zeer afwisselend. Hou hier rekening mee en probeer hier samen flexibel in te zijn. Grenzen stellen is goed en belangrijk, maar als die grenzen te vaak tot discussies of conflicten leiden, bespreek dan samen of je de grenzen ook anders kunt benaderen en luister naar je kind.

 

Geef je kind verantwoordelijkheid mee.

In de prepuberteit leert je kind steeds zelfstandiger worden en kent zijn of haar verantwoordelijkheid. Laat je kind deze verantwoordelijkheid oefenen. Benoem zijn onafhankelijke manier van handelen en geef je kind ook complimenten. Ook kunt u uw kind mee laten nadenken over het maken van afspraken en regels thuis. Zo voelt je kind dat hij of zij gehoord wordt. Een voordeel is dat je kind zich eerder aan die regels zal houden.

 

Probeer rustig te reageren.

Als je kind boos of verdrietig is en van school of elders thuiskomt, probeer dan rustig te reageren. Je kind zal nog meer van streek raken als u te heftig reageert. Probeer het verhaal achter zijn verdriet te begrijpen. Het kost tijd, maar de resultaten zijn lonend.

 

Wat doet je kind op social media of wat kijkt hij/zij op tv?

Probeer interesse te tonen in je kind. Vooral als je kind televisie kijkt, aan het gamen is, op internet of op social media bezig is. Dit is niet alleen om te checken wat jouw kind kijkt, maar ook puur om aandacht te tonen. Er zijn veel uitzendingen, beelden of spelletjes die niet geschikt zijn voor kinderen. Op dergelijke afbeeldingen zijn leeftijdsaanbevelingen van toepassing.  Meer informatie hierover vindt u op www.nji.nl.  Ook is het belangrijk dat je samen kunt praten over zijn favoriete tv-programma of samen spelletjes kunt spelen. Hierdoor ontstaat er een band en kunnen bepaalde onderwerpen besproken worden die anders misschien nooit besproken zouden worden.

 

Niet te snel oordelen.

Als je met je kind praat, is het goed om niet altijd meteen te oordelen. Als je open staat voor een gesprek, dan blijft hij je dingen vertellen. Maar als je als ouder meteen beoordeelt, zal je kind steeds minder met je delen.  Het is beter om niet negatief te praten over het gedrag van andere kinderen in het bijzijn van uw eigen kind. Als je anderen beoordeelt, luistert je kind mee, Je kind pikt alles op wat je zegt en zal daardoor minder snel geneigd zijn om zijn of haar verhalen met je te delen.

Uitgebreide informatie over deze fase vindt u online. Natuurlijk reageert elk kind anders in praktijk. Blijf meebewegen met je kind en adem in en uit als het een keer tegenzit. Wat misschien ook kan helpen is met andere ouders over deze fase te praten. Benader zelf een ouder en je zult versteld staan dat je niet de enige bent. Het is herkenbaar voor de meeste puberouders. Lees bijvoorbeeld ook het boek van Tisha Neve’, pubers zijn leuk!’ of Lieke Kalhorn, luisteren naar pubers of nog andere boeken over prepuberteit.