ShikshaCoaching
“It takes a village to raise a child”
Zelfvertrouwen
Weerbaarheid
Sociale vaardigheden

De training Weerbaar Opvoeden is speciaal voor ouders met een migratieachtergrond die graag meer willen weten over hoe ze hun kinderen weerbaarder kunnen opvoeden. Verschillende culturen, maatschappelijke spanningen en de invloed van sociale media speelt een grote rol. Hoe om te gaan met ervaringen van discriminatie van hun kinderen of met situaties waarin normen en waarden met elkaar botsen? Wat doe je met de behoefte om kinderen openhartig aan de eigen (religieuze) achtergrond bij te brengen, en tegelijk de weg open te houden naar verbinding met de bredere samenleving.
Het is best lastig om als ouder de juiste balans te vinden tussen het geven van ruimte om je kind zelf dingen te laten ervaren en het overnemen van de verantwoordelijkheid. Zeker als je kind zich wat afhankelijk opstelt, heb je als ouder sneller de neiging om het van je kind over te nemen. Als je kind te emotioneel reageert op een situatie, kan dat soms gevoelens van frustratie bij je oproepen waardoor je boos reageert en je kind niet de aandacht en steun geeft die hij of zij op dat moment misschien nodig heeft.
Door al deze gevoelens kunnen ouders onzeker worden in hun opvoedstijl en twijfelen aan hun aanpak. Toch kun je als ouder in de opvoeding veel betekenen in de groei van je kind naar weerbaarheid.
De training is speciaal gericht voor ouders die kinderen hebben in de leeftijd van 0 tot 18 jaar.
Deze training is bedoeld voor bestaande groepen ouders of op plekken waar ouders elkaar kunnen blijven ontmoeten, zoals buurthuizen, gemeentes en bedrijven die gericht zijn voor kinderen zoals crèches, kinderopvang of buitenschoolse opvang, ouderkamers op scholen, verenigen en stichtingen.
Basistraining (groepen ouders maximaal 10 deelnemers)
- Opstart en kennismaking
- Waardenopvoeding
- Rol ouder en basisvaardigheden in de opvoeding.
Aparte thema onderdelen ( groepen ouders maximaal 10 deelnemers)
- Eerlijkheid in de opvoeding
- Verschillen tussen jongens en meisjes
- Discriminatie en omgaan met verschillende culturen.
Tijdens deze bijeenkomsten wordt er samen met de ouders besproken over hoe zij hun kinderen zien opgroeien. Waar loop je tegenaan? Wat wil je als ouder? Ik gebruik verschillende werkvormen zoals rollenspellen, brainstormsessies. Op deze manier worden ouders bewust over hun eigen manier van opvoeden en kunnen ze vanuit de eigen situatie kijken wat er eventueel veranderd kan worden. Alle methodieken en werkvormen wat ik hanteer zijn volgens de KIS (Kennisplatform Integratie & Samenleving) richtlijnen.
Na de training Weerbaar Opvoeden kunnen de ouders beter begrijpen:
- Welke rol jullie eigen opvoeding speelt in de opvoeding aan jullie kinderen.
- Wat de basisvaardigheden voor opvoeden zijn.
- Welke waarden en normen voor jullie ouders belangrijk zijn en welke rol deze spelen in de opvoeding.
- Welke invloed de omgeving heeft op de opvoeding en hoe hiermee om te gaan.
Aanmelden:
Ben je geïnteresseerd in de training Weerbaar Opvoeden en ben je benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem vooral contact op!