Met volle aandacht | mindfulness
“Mindfulness is een levenslange reis over een pad dat uiteindelijk nergens naar toe gaat, alleen naar wie je bent.” – Jon Kabat-Zinn
Onze aandacht dwaalt snel af en heeft soms moeite met focussen. Er gebeurt voortdurend iets in je hersenen: er zijn gedachten, er worden geluiden en beelden opgevangen en meestal bij jij je hiervan niet bewust. Je aandacht kan plotseling getriggerd worden door bijvoorbeeld een onverwacht geluid, dan ben je opeens bewust aan luisteren. In de mindfulness richt je de aandacht op het hier-en-nu.
Als ouders zich beseffen dat ze mindful bezig zijn in de opvoeding van hun kinderen, dan levert dat veel voordeel op. Kinderen worden dan met veel aandacht en respect behandeld. Kinderen en ouders worden gelukkig en ontspannen ervan. Ouders krijgen meer inzicht in jou als kind en voelen aan of je met iets zit of onrustig bent. Als je bewust en met volledige aandacht aanwezig bent dan is dat de basis van mindfulness.

Dat is belangrijk omdat we leven in een voortdurend digitale informatiestroom en vele overprikkeling wat onze aandacht vraagt. Het geeft een druk en vermoeiend gevoel wat gepaard kan gaan met allerlei geestelijke en lichamelijke klachten. We leven als mensen te gejaagd, kijken eindeloos op onze telefoon, zijn veel sneller moe, snel afgeleid en onrustig.
Wat is mindfulness?

Mindfulness is eigenlijk niets anders dan bewust aanwezig te zijn. Kijken wat je écht ziet, horen wat je écht hoort en ruiken wat je écht ruikt. Met je volle aandacht aanwezig zijn in het hier-en-nu! Vanuit een open, aandachtige en vriendelijke houding willen begrijpen wat er gebeurt met jezelf of je kind. Dit zonder een interpretatie of oordeel te geven, situaties te negeren of meegetrokken worden in de drukte van iedere dag.
Wat is het voordeel van Mindfulness?
Als je met je aandacht aanwezig bent met je rituelen van je dag zoals tijd nemen om samen te ontbijten, je kinderen naar school brengen, lachen, spelen met je kinderen en conflicten oplossen, dan ben je niet ergens anders met je gedachten. Dan ben je aanwezig in het hier-en-nu. Zo spaar je energie en dan ervaar je veel meer rust in je innerlijke karakter. Door deze bewuste aanwezigheid en met een open houding ontstaan veranderingen in je gedrag en in de houding van jezelf en je kinderen. Zowel je geest als je lichaam kalmeert en het onrustige gevoel wordt dan uitgeschakeld. Mindfulness vermindert stress.
Voor wie is het bestemd?
Mindfulnesstrainingen is geschikt voor iedereen die nieuwe inzichten wil krijgen in de kwaliteiten van zijn of haar leven. Het leven intenser wil meemaken, meer uit het leven willen halen. Bereid is om op een nieuwe manier naar zijn of haar eigen gewoontes te kijken.
Dat geldt vooral voor degenen die:
- Vaak het gevoel hebben dat ze geleefd worden door de maatschappij.
- In een drukke agenda beter staande willen houden.
- Meer momenten willen creëren voor het genieten van de rust of stilte.
- Minder met gedachten (piekeren) bezig zijn.
- Lichamelijk last ervaren door spanning of stress.
- Willen leren om te gaan met emoties die lastig zijn.
- Beter met zijn of haar eigen energie willen omgaan.
Als je mindfulness toepast in je leven, dan zorgt het voor een hogere kwaliteit van leven volgens onderzoekers. Het brengt verandering in je cognitieve ontwikkeling en heeft ook een werking op je zenuwstelsel. Ook veranderd mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de maatschappij kijkt en daar vervolgens op reageert. Deze methode zorg ervoor, dat mindfulness voor iedereen van waarde is.
Welke belangrijkste resultaten van mindfulnesstraining zijn er?
- Meer bewustwording en inzicht in je gedachtepatroon, je manier van handelen, praten en je emoties tonen om daar anders mee om te gaan.
- Lastige situaties of problemen meer afstand kunnen nemen.
- Het bewuster en intenser genieten van het leven wordt steeds makkelijker.
- Je put meer energie uit op een dag.
- Je meer kunnen concentreren op het hier-en-nu en minder piekeren.
- Je leert om beter je grenzen aan te geven.
Met het beoefenen van Mindfulness vermindert onder ander het:
- Stress-symptomen (zoals o.a. vermoeidheid, slapeloosheid en hoge bloeddruk.
- Depressie en angst.
- Psychische gevolgen van ernstige ziekte en tegenslag.
Wat leert mijn kind van mindfulness?
Door te oefenen in aandacht en bewust aanwezig zijn leren kinderen even te stoppen, op adem te komen en te voelen wat ze nodig hebben op dit moment. Het ontwikkelen van bewustheid, liefdevol en eerlijkheid is het fundament voor mindfulness. Ademhalingsoefening horen hierbij. Al van jongs af aan kunnen kinderen leren dat bewust ademen vanuit je buik je helpt als je bijvoorbeeld spanning of angst ervaart. Je kind leert ook beter met zijn emoties om te gaan en kan zich beter concentreren thuis of op school.

Als ouder is het belangrijk om mee te doen met de oefeningen, want kinderen leren door te imiteren en voelen zo dat mindfulness rust geeft.
Mindfulness oefeningen samen je kind beleven geeft naast plezier ook een diepere verbinding met elkaar. Samen als gezin verwonderen en genieten is van onschatbare waarde. Tegenwoordig zijn we best vaak afgeleid door de dingen om ons heen, waardoor we weinig aandacht voor onze kinderen hebben. Daarom is het zo fijn om vele mogelijkheden zoals mindfulness te beoefenen en daar samen van te genieten. In aandacht voor en met elkaar, zijn met jezelf en met het leven zoals het zich openbaart.
Wil je graag meer informatie over mindfulness voor ouder en kind, dan zijn er verschillende soorten boeken over geschreven of je vindt informatie op het internet. Voor het volgen van een training raad ik je aan om een gespecialiseerde trainer voor kind en ouder mindfulnesstraining te zoeken bij jouw in de buurt.
Je ADEM is het LEVEN
Soms hoeven we alleen maar mindful te ademen om verbonden te zijn met ons zelf
Ingspire

Bron: pixabay.com, YouTube animation narrated by Sharon Salzberg