#Talenten | 5 tips om je talenten te stimuleren

Een kind dat heel mooi kan acteren, schrijven of bij elke zangwedstrijd in de prijzen valt, klinkt natuurlijk heel geweldig. Ieder kind wordt geboren met verschillende talenten. Kinderen zijn van nature erg nieuwsgierig. Zij onderzoeken de wereld via waarneming, het stellen van vragen en door te experimenteren.

Elk kind is uniek en ieder kind heeft bijzondere talenten. Iedereen is wel ergens goed in om trots op te zijn. Dat hoeft écht niet altijd grote prestaties te zijn. Goed lego kunnen bouwen, goed kunnen dansen, tekenen of lekkere gebakjes kunnen bakken. Allemaal hele waardevolle talenten. 

Het stimuleren en ontdekken van verborgen talenten geeft je kind heel veel motivatie, energie en plezier. Maar vooral een groot gevoel van hun eigen kunnen. Het is fijn als je merkt dat je ergens goed in bent. Dat geeft zoveel vertrouwen!

Talent stimuleren bij je kind

Om het zelfvertrouwen van kinderen te stimuleren, is het van belang dat kinderen hun eigen talenten leren herkennen. Belangrijk daarbij is dat kinderen ervan bewust worden dat iedereen een eigen talent heeft. Als ouder wil je graag het talent graag stimuleren bij je kind.  Door oprecht geïnteresseerd te zijn in de talenten van je kind voelt je kind zich gezien en gehoord, waardoor je kind graag zijn of haar interesse met je wil delen en kan groeien. Het is echter niet iets waar alleen thuis aan gewerkt wordt. Scholen spelen ook een beslissende rol bij het opsporen en ontwikkelen van het talent van kinderen.

 

In dit filmpje zie je Adora Svitak, een ervaren kinderschrijver en presentator een TED TALK geven. Zij publiceerde op 11-jarige leeftijd twee boeken en geeft honderden presentaties aan belangstellenden. Adora’s ouders waren geen schrijvers of presentatoren, maar ze toonden belangstelling voor de talenten van Adora. Zoals haar moeder beschrijft, lazen ze haar elke avond meer dan een uur lang interessante en fascinerende boeken voor. “Lezen heeft echt geholpen om Adora’s liefde voor leren en lezen vorm te geven”, zegt ze.

5 tips om talent te ontdekken

  1. Je kind observeren

 

Wanneer je kind zich helemaal opgaat in wat hij doet, dan kan daar zijn of haar talent zitten. Als ouder zie je als geen ander waar de talenten van jouw kind zitten. Door goed te kijken en te luisteren kun je veel te weten komen zoals:

  • Wat doet je kind graag?
  • Waar wordt je kind blij van?
  • Waar is het goed in?
  • Waarmee speelt je kind graag mee?
  • Waar is je kind handig in?

Stel spelenderwijs leuke vragen aan je kind om gesprekje aan te gaan. Zo komt u achter waar het talent zit. Ieder kind vindt het fijn om gewaardeerd te worden en complimentjes te krijgen. Daarom is het heel goed om je kind aan te moedigen wanneer je ziet dat je kind iets doet waar hij of zij plezier in heeft. Op deze manier krijgt het kind steeds meer zelfvertrouwen en zal steeds meer nieuwe uitdagingen aan durven gaan.

 
  1. Vertrouwen in je kind

Het is voor een kind noodzakelijk om vertrouwen en mogelijkheden te krijgen. Je kind wordt hierdoor zelfstandig, kan eigen keuzes maken en dit geeft zelfvertrouwen.  Probeer zijn of haar keuzes zoveel mogelijk te steunen en te begrijpen. Natuurlijk ben je het niet altijd eens met de keuzes die het maakt, maar luister goed naar wat je kind wil en wat de redenen zijn. Door er over te praten en adviezen te geven kan je kind zelf een juiste keuze maken. Vaak weet een kind heel goed wat het graag kan en wil.

  1. Het voordeel van vervelen

 

Dit klinkt misschien heel eigenaardig, maar vervelen mag af en toe en is zelfs heel gezond. Kinderen hebben het tegenwoordig veel verplichtingen en ontzettend druk. Veel kinderen worden hier onrustig en gespannen van. Hoe heerlijk is het dan om soms even gewoon niks te doen! Lekker luieren! Daar is niets mis mee. Het geeft juist rust in het hoofd en is ook goed voor de ontwikkeling van de creativiteit. Door de verveling ontstaat er ruimte in je hoofd waardoor je nieuwe uitdagingen bedenkt die interessant en leuk kunnen zijn.

  1. Sta open voor de mogelijkheden

Het is belangrijk dat er mogelijkheden zijn voor je kind om talenten te ontdekken en te ervaren. Als jouw kind graag een instrument speelt en elke dag oefent, zorg dan dat er voldoende plek in huis is waar het lekker ongestoord zijn gang kan gaan. Wanneer je een aanstaande topper van een kok in huis hebt, hoe leuk is het dan om samen in de keuken experimenteel aan de slag te gaan. Als je kind mooie, creatieve bouwwerken maakt met Lego, is het heel fijn als het een plek heeft waar het ongestoord kan bouwen en waar zijn of haar bouwwerken mogen blijven staan.

  1. De balans van je kind

Laat je kind veel bewegen, zoals dansen, voetballen en rennen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je kind voldoende slaapt en gezonde voeding krijgt, want dat is de basis om goed te kunnen concentreren en leren. Vertel kinderen dat ze mogen dromen over hun eigen talenten want, geloven in je eigen talenten stimuleert wensen en verlangens en bevordert ook de groei in je talent.

Door je kind de mogelijkheden en vertrouwen te geven om te experimenteren en te ontdekken wat zijn of haar talenten zijn, zal je kind groeien, zich ontwikkelen en uitdagingen durven aan te gaan om zo tot een unieke en een talentvolle mens door het leven te gaan.

Boeken tip;  Bernadette Tynan – Stimuleer de talenten van je kind
Foto’s: glasexpositie kasteel Cannenburg
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=V-bjOJzB7LY&t=18s