
Hoe bijzonder is het om oma en opa te zijn?
Daar is je kleinkind eindelijk! Je hebt je kleinkind in je armen gehouden, geknuffeld en bewonderd. Wat gebeurt er nu jullie grootouders zijn worden? Wat wordt er van jullie verwacht? Hebben jullie zelf verwachtingen? Het mooiste is dat er geen verwachtingen zijn dan dat je een leuke oma en opa bent voor je kleinkind.
Moeder worden op de leeftijd van 18 jaar resulteerde dat ik ook heel jong op mijn 53-jarige leeftijd oma werd. Het is een mooi en een prachtig geschenk om te genieten van mijn kleinkinderen. Mijn kleinkinderen noemen ons in het Hindoestaans nani (oma) en nana (opa) (kinderen van de dochter) en adjie (oma) en adja (opa) (kinderen van de zoon). Met dat eenvoudige woordje wordt er gelijk een heel bijzondere relatie bevestigd. Je bent iemands oma en opa en deze band blijft voor altijd. Hoe mooi is dat!
Bijna alle grootouders zijn trots op hun kleinkinderen. De band is heel bijzonder, fantastisch en uniek. De meeste grootouders herinneren zich als de dag van gisteren, die eerste speciale keer dat je kleinkind je oma of opa noemt.
Je kleinkind zorgt voor een lach op je gezicht en een warm gevoel in je hart.
Het is een onvergetelijke dag als er voor het eerst een kleinkind wordt geboren. Je houdt deze kleine, lieve pasgeborene in je armen en beseft dat je nu echt een grootouder bent geworden. Er ligt een nieuw leven in je armen. Als ouder heb je de taak voor de opvoeding aan je eigen kinderen volbracht en zijn deze kinderen nu zelf ouders geworden. Nu kan je als grootouders vooral meer gaan genieten van vooral de leuke, fantastische kanten van het opvoeden. Dit doe je samen met je kleinkinderen.
Als ouder ben je verantwoordelijk voor de opvoeding, steun en adviezen aan je kind. Er is opeens een heel nieuw leven bijgekomen waar jij als grootouder graag ook je aandacht en liefde wil geven. Je blijft scherp en energiek door je drukke kleinkind omdat je veel in beweging bent. Samen met je kleinkinderen lekker spelen, boekjes voorlezen of op stap gaan. Zo’n speels kindje werkt erg stimulerend. Voor je het weet, ben je aan het voetballen met je kleinkind.
De wereld via de ogen van je kleinkind bekijken
Voor je kleinkinderen is de wereld een nieuwe, spannende omgeving die ze al te graag willen ontdekken. De bijzondere manier waarop kleinkinderen de wereld ontdekken, geeft jou als oma en opa een nieuw inzicht. Kleinkinderen laten je weer van de kleine momenten van het leven genieten en leren je van de dingen die in het heden gebeuren met een andere blik te kijken. Nieuwsgierig te zijn en onderzoekend van het leven te genieten, dat is wat zo’n prachtig, fantastisch kleinkind teweegbrengt.

De band tussen een kleinkind en een grootouder is dermate bijzonder dat sommige grootouders graag hun kleinkind, maar al te veel willen verwennen. Door al deze verwennerij kan bij de ouders tot frustraties leiden. Vele ouders willen graag hun kinderen op hun eigen manier opvoeden zonder te veel speelgoed of snoep geven.
De bijzonder vriendschap tussen kleinkind en grootouder biedt in ieder geval veel hoeveelheid voordelen op. De aandacht en liefde die je geeft aan je kleinkind inspireren hun om in het leven nieuwe relaties aan te gaan. Gezien en gehoord worden, gewaardeerd voelen, kunnen geven en ontvangen zonder oordeel, dat is wat verbinding in een relatie brengt. Zo zal je als mens dan ook steviger en met zelfvertrouwen in het leven staan. Het hebben van verbinding met anderen is zelfs één van de psychologische basisbehoeftes van een mens zoals de zelfbeschikkingstheorie het beschrijft.
Wetenschappers in Emory University hebben MRI- scans studies met 50 vrouwen met hun kleinkind tussen drie en twaalf jaar oud verricht. Daaruit blijkt dat wanneer deze grootmoeders naar een foto van hun kleinkind kijken, wordt het hersengebied die verband houdt met het cognitieve empathie getriggerd. Dat wil eigenlijk zeggen dat er met de kleinkinderen vaker een band gesignaleerd wordt op emotioneel vlak en met de eigen kinderen vaker een band op verstandelijk verhouding. Grootmoeders melden in de vragenlijst van het onderzoek dat ze meer betrokken willen zijn in de zorg van hun kleinkind. Kleinkinderen hebben vermoedelijk eigenschappen om niet alleen het moederbrein, maar ook het grootmoederbrein te kunnen beïnvloeden.
Een grootouder als vertrouwd oppasadres
Er wordt vaak gekozen voor een opvang binnen de familie of grootouders. Natuurlijk bewaak je zelf als oma en opa je grenzen. Het is afhankelijk van je eigen behoeften en situatie hoeveel dagen je wilt helpen met het oppassen. Het is daarom belangrijk om goed van tevoren na te denken welke manier voor jou het beste is. Wil je een vaste oppasdag? Of alleen in geval van nood? Belangrijk is dat er eerlijk over wordt gecommuniceerd.
Wanneer je regelmatig moet oppassen kan het zo zijn dat je rol als grootouder een beetje verandert in medeopvoeder. Dan kan het lastig zijn als de eigen ouders andere prioriteiten en regels stellen. Het is belangrijk dat hier goede afspraken over worden gemaakt. Wanneer alle regels duidelijk zijn en dat het ook consistent wordt toegepast dan heeft de opvoeding er baat bij.
Een goede grootouder weet hoe ze hun kleinkinderen het gevoel kan geven dat zij speciaal zijn. De magische kracht van goed grootouderschap zit in het opbouwen van een band met de kleinkinderen, door een plezierig en een ongedwongen relatie te ontwikkelen waar veel sympathie, liefde en zorg aanwezig is.
8 gebruikelijke tips voor een bijzonder band met je kleinkind

1. Ga alleen op bezoek bij je kleinkind als je een uitnodiging hebt of een afspraak maakt met je kinderen. Respecteer de grenzen van je kinderen.
2. Plan niet te veel uitjes met je kleinkinderen. Soms is het ook goed om te laten zien wat je als grootouders in huis doet. Door te kijken leren ze ervan. (Zoals samen koken, een taart bakken, in de tuin werken, een boekje lezen, huishoudelijk reparaties verrichten, enzovoorts).
3. Ga met ze echt in gesprek en vertel over vroeger. Vertel ze over jouw leven en ervaringen en hoe je ermee omging. Wat voor werk je gedaan hebt en welke noodzakelijke vaardigheden je nodig hebt om te slagen in het leven.
4. De bijzondere band wordt versterkt als je in overleg met de ouders aanwezig mag zijn bij de belangrijke momenten in het leven van je kleinkind zoals met verjaardagen tot het afscheidsfeest van de basisschool. Je kleinkinderen zullen zich deze belangrijke momenten in hun leven herinneren als de dag van gisteren.
5. Blijf actief luisteren en communiceer met ze als ze je nodig hebben. Je kleinkinderen hebben van jouw aandacht en steun nodig en wachten niet op kritiek. Geef ze sympathie en aandacht op belangrijke momenten als je met ze in gesprek bent. Laat merken hoe trots je op ze bent, zelfs al zou je het zelf anders gedaan hebben. Geef de mogelijkheden hoe het ook anders kan.
6. Geef wijze levenslessen mee aan je kleinkind. Hoe bijzonder is het als een kleinkind later als het groot wordt, “dat heb ik van oma en opa geleerd”, verteld.
7. Wees een verstandige oma en opa en verwen je kleinkinderen niet te veel. Een beetje maar. Het opvoeden en het ouderschap hebben jullie al meegemaakt. Nu kan je meer ontspannen en je concentreren op het leuke gedeelte namelijk bezig zijn met je kleinkinderen. Natuurlijk moet je ze niet zo erg verwennen zodat hun ouders zich gaan ergeren aan de hoeveelheid speelgoed of snoep dat ze krijgen. Probeer een weg te vinden om zowel je kleinkinderen als hun ouders tevreden te houden.
8. Vergeet niet dat je ook een eigen privéleven hebt en bewaak dat. Ga er niet vanuit dat je altijd zult oppassen. En probeer niet steeds de ouders lastig te vallen als eenmaal de baby is geboren. Je kunt samen met de ouders bespreken hoeveel tijd jij eraan wil geven in plaats van op elk moment beschikbaar te zijn.
Kleinkinderen brengen een liefdevolle verbinding tot bloei met de grootouders. Kleinkinderen laten grootouders op een andere manier naar de toekomst kijken. Ze zijn een bron van vreugde, maar soms ook van zorgen. Ze houden ons scherp en dagen ons uit om bij de tijd te blijven. Wij kijken met verbazing en bewondering naar hun eigen ontwikkelingen. We zijn hen dankbaar dat ze er zijn en genieten ervan. Zij geven ons de energie en bewustwording om bij te blijven in deze haastige maatschappij.
