Positief opvoeden: om in je dagelijkse leven toe te passen!
(7 manieren)

Graag wil ik je iets vertellen over ‘Positief Opvoeden’ of ‘Triple P’. Deze methode over opvoeden gaat ervan uit dat je veel kan bereiken door je kind positief te benaderen. Deze aanpak leidt tot een betere communicatie, minder gedragsproblemen en minder stress.
Wat houdt ‘positief opvoeden’ precies in?
Positief opvoeden is een benaming die verwijst naar het opvoedprogramma dat gebaseerd is op de
‘Triple P’ ( Positive Parenting Programm). De nadruk ligt op het geven van aandacht aan je kind en het belonen van positief gedrag. Je leert hierdoor zelf goed te praten met je kind en je kind leert om te gaan met zijn emoties en naar je te luisteren. Hierdoor kan je kind zich goed ontwikkelen en wordt jullie band sterker.
Deze methode is ontwikkeld in Australië en in 2004 werd het voor het eerst in Nederland gebruikt. Zo blijkt uit onderzoeken dat ouders die samen opvoeden volgens ‘Triple P’ minder stress ervaren. Daarnaast zou de kans dat je kind later gedrag en/of emotionele problemen ontwikkelt, kleiner zijn.
De vijf basisprincipes van positief opvoeden!

- Kinderen hebben een geborgen, veilige en stimulerende omgeving nodig.
Veiligheid is belangrijk. In een veilig ingericht omgeving, hoeft je je kind minder te verbieden en op deze manier kan je kind met vertrouwen op ontdekkingstocht gaan en zelf dingen uitproberen.
- Laten leren door positieve ondersteuning.
Als je kind te horen krijgt wanneer het iets goed doet, zal je kind zich gemotiveerd voelen en motiveer jij je kind om nieuwe dingen te leren.
- U kunt als ouder ‘aansprekende discipline’ gebruiken. Als je kind een regel overtreedt dan spreek je je kind hierover aan. Luisteren naar je kind is belangrijk, maar betekent niet dat je alles maar goed hoeft te vinden. Je kind heeft behoefte aan duidelijke en heldere grenzen en regels.
- Van je kind realistische verwachtingen te hebben.
Niemand is perfect, ook je kinderen niet. Fouten maken is niet erg en daar leert je kind juist van. Ieder kind ontwikkelt op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Als je te veel van je kind vraagt of te snel aan je kind iets wilt leren wat het nog niet beheerst, dan bestaat de kans dat het ongewenst gedrag laat zien.
- Zorg goed voor jezelf als ouder.
Als je af en toe tijd voor jezelf neemt zal je zien dat je rustiger en geduldiger bent voor je kind. Als jij je goed voelt in je “hoofd en lichaam”, heb je meer energie voor je kind. Een half uurtje per dag kan genoeg zijn om je weer fris te voelen zodat je er weer goed tegenaan kunt. Hierbij kan je denken aan gezond eten, regelmatig bewegen of ontspanningsoefeningen zoals yoga, meditatie doen.
Wat zijn de voordelen van positief opvoeden?
Door op een positieve manier op te voeden, kan je kind opgroeien tot een persoon die gelukkig en zelfverzekerd is. Als jij als ouder je prettig en zelfverzekerd voelt over de opvoeding, dan voelt je kind zich ook lekker in zijn vel. Hij ontwikkelt zijn emoties goed en kan deze emoties op de juiste manier uiten. Hij leert dat het zichzelf mag zijn. Opvoeden wordt hierdoor prettiger want je kind kan zich in een veilige omgeving zich positief ontwikkelen.
7 manieren om positief opvoeden in het dagelijks leven toe te passen:
- Zorg dat je echt tijd vrijmaakt voor je kind. Op momenten dat je kind je graag iets wilt vertellen of iets wilt laten zien, geef het dan gerichte aandacht. Zo maak je echt contact met je kind.
- Neem gevoelens of emoties van je kind serieus. Als je bijvoorbeeld merkt dat je kind boos is benoem het dan zoals, “ik snap dat je boos bent”. Zo leert je kind dat zijn gevoel er mag zijn en niet hoeft te worden weggestopt.
- Probeer om niet te vaak het woordje ‘niet’ te gebruiken. Als je vertelt aan je kind wat het wél mag doen, in plaats van wat het niet mag doen, begrijp je kind beter wat er van hem of haar verwacht wordt.
- Laat je kind meebeslissen of geef het keuzes. Op deze manier van beslissen krijgt je kind het gevoel controle te hebben over de situatie en luistert in het vervolg beter.
- Geef de tijd en aandacht van zijn ongewenst gedrag. Wat is de redenen dat je kind zich zo gedraagt. Is hij moe, bang of verdrietig? Probeer op deze manier in te spelen op het gedrag.
- Blijf rustig en kalm als je als ouder het even niet ziet zitten. Zorg dat je op ooghoogte van je kind duidelijk en rustig iets uitlegt. Op deze manier snap je kind het beter dan als je écht boos reageert.
- Probeer niet te snel in te grijpen als je kind iets niet kan. Om te zorgen dat je kind verantwoordelijkheid neemt en steeds zelfstandiger wordt, is het belangrijk als je kind zelf eerst een oplossing bedenkt over hoe hij of zij het wil gaan doen.
Positief opvoeden gaat zoals je merkt niet altijd vanzelf, maar als je bewust bent dat een positieve benadering beter werkt voor je kind en voor jezelf, dan wordt het opvoeden aangenamer.
Dat is fantastisch tóch!
